Träning

Snabb energi

Det finns en hel del inom träning som handlar om att snabbt kunna förse kroppen med den energi som krävs. Inom kosttillskott kan man hitta en uppsjö ämnen som alla har detta som huvuduppgift. För den som är intresserad kan åtskilligt om kosttillskott hämtas via denna artikel. Även om kosttillskott kan göra en hel del för hälsan och prestationer vid träning, är det inte dessa tillskott som gör skillnaden. Det är fråga om att träna kontinuerligt och att jobba konsekvent!

Även om det är träningen som gör skillnad, kan vissa dock önska att de fick snabbare energi och bättre explosivitet. Det är här PWO kommer in. En pre workout kan inte bara öka din styrka och kraft utan även din energi. De tillskott som kan öka energin inkluderar till skillnad från vad många tror inte stimulantia. Anledningen till detta är att koffein visserligen kan öka uthålligheten i musklerna, men ett tillskott som ökar din energi är snarare ett ämne som ökar uthålligheten utan att ha någon större inverkan på det centrala nervsystemet. Här finns en bra artikel om PWO för den intresserade. Du som vill få ökad energi av din pre workout bör därför se till att den innehåller åtminstone två av följande tillskott:

Tyrosin

Tyrosin är en aminosyra som har bevisats kunna öka energin utan att ge biverkningar som koffein ger. Forskning på området tyder dessutom på att tyrosin kan öka både ditt fokus och din uthållighet. Kroppen använder denna aminosyra för att producera flera viktiga hormoner och neurotransmittorer såsom epinefrin och dopamin.

Taurin

Studier visar att taurin kan främja uthålligheten i musklerna med upp till 50 procent. Ett sätt på vilket taurin åstadkommer detta, är enligt en tysk studie genom att hjälpa hjärtat att pumpa mer blod till musklerna. I en annan studie fann forskarna att de deltagare som tog en drink innehållande taurin före ett träningspass kunde utföra fler repetitioner i bänkpress än vad deltagarna i placebogruppen klarade av. Därför bör din pre workout innehålla ett energigivande tillskott som taurin.

B-vitaminer

Vitaminerna B6 och B12 är viktiga för kroppens energiproduktion. Om du tar B-vitaminer som ett separat kosttillskott, är det inte nödvändigt att du tillför kroppen dessa genom din PWO. Du som inte tar kosttillskott med B-vitaminer kan dock med fördel inkludera dessa i din pre workout.

Rosenrot (rhodiola rosea)

Rosenrot är en ört som anses vara stimulerande för kroppen, då det ökar dess motståndskraft mot flera olika stressorer. Rosenrot kan hjälpa till att stödja viktiga hormoner som till exempel testosteron, tillväxthormon och tillväxtfaktorn IGF-1 såväl som sköldkörtelhormon och dopamin. Örten har dessutom visat sig kunna hjälpa kroppen att bibehålla hälsosamma nivåer av det katabola hormonet kortisol.

Fjärilsranka (schisandra chinensis)

Om din pre workout innehåller bäret från denna kinesiska vinranka, kan din muskeluthållighet öka och din hjärnfunktion förbättras. Bäret från fjärilsrankan kan också hålla kortisolnivåerna i kroppen nere, och har i hundratals år använts inom den traditionella kinesiska läkemedelskonsten.

För andra tips om kost och träning, hänvisar vi gärna till ifkumea.se vilka regelbundet tar fram artiklar om friskvård. Är det å andra sidan en mer prestationsorienterad fokus som gäller för dig, har dalbergs.se fått en hel del uppmärksamhet under senaste året. Hoppas att du finner vår artikel om PWO läsvärd.