Solresor

Tropiska stränder lockar under kalla vintermånader. Sommartid väntar regnfria vidder. I och med att vi reser allt mer, kan vi uppleva det mesta oavsett när. Dock har Europa för många blivit ett område som inte upplevts ordentligt. Kanske för att det ligger för nära? Denna reseblogg kommer att diskutera flera resmål och inte minst de Europeiska alternativ som finns tillgängliga. Ett av dessa är Prag som erbjuder intressant historia.

I den här staden kryllar det av äldre gotisk och klassicistisk arkitektur. Staden formligen kryllar av vackra äldre stenornament och andlöst vackra kyrkobyggnader. Stadens äldsta delar är även de en del av Unescos världsarv. På den berömda Karlsbron frysar det av försäljare dagtid, men även på kvällarna är den fantastiskt fin att besöka. Här sänker sig en slags stillhet, och vid klart väder får man en fantastisk utsikt över staden.

Priserna är dessutom relativt låga i Tjeckien, om man jämför med Sverige. Du kan alltså utan problem unna dig en flerrätters middag, och charmig secondhand-shopping, utan att bekymra dig särskilt mycket om plånbokens tjocklek, eller avsaknad av tjocklek. En stad att unna sig goda och annorlunda ölsorter, hänga på mystiska 30-tals-dekadent inredda barer, och känna historien i de långa kullerstensklädda gatorna och gränderna. Har du det minsta historiskt intresse, då är det här utan tvekan staden för dig! Dessutom finns det faktiskt gott om shoppingmöjligheter i Prag! Även om staden först och främst är känd för sin kulturella särställning, så ligger det som exempel två riktigt stora shoppinggator i utkanten av staden. Vi har till exempel Václavské námesti som sträcker sig riktigt lång, och har butiker på bägge sidor om gatan. Bland annat ligger här Cerna Ruze, en shoppinggalleria från 30-talet med en oerhört mysig stämning i inredning och utbud. Väl värt ett besök!

Uteliv i Prag

Ganska nära ligger även Grand Café Orient, som är ett av Prags mest känna caféer. Det är inrymt i ett stort hus, med bottenvåning som är en butik. Kubista heter den, och rymmer massvis med kubistisk konst, som varit mycket populär i Prag, genom åren. En annan fördel med Prag är att flygresan endast tar en bråkdel av vad en resa till Havanna tar, och kostar även en bråkdel så mycket att göra.

Det finns helt enkelt ett resmål för varje plånbok och budget. Oavsett vad som funkar bäst för dig, är en sak i alla fall säker: att resa och se lite annan miljö emellanåt är något som verkligen förhöjer vardagen!